9 vállalatirányítási rendszer trend 2024-ben
(Tippek ERP rendszer választáshoz!)

Érdemes figyelembe venni őket amikor ERP rendszert választunk!

Ha kereskedő cége van (weben és üzletben is árul) amit szeretne automatizálni és egy modern, központi, felhős rendszerben kezelni, akkor a CloudERP vállalatirányítási rendszer az Ön cége számára kifejezetten ideális választás.

Részletekhez kattintson ide: https://clouderp.hu/

Bevezető

A vállalatirányítási rendszerek ma már elég fejlettek és kiforrottak ahhoz, hogy a legtöbb üzleti igényt támogassák. Legyen szó back-office folyamatokról például könyvelés, HR, gyártás, rendelés kiszolgálás, raktárkezelés, készletkezelés vagy front-office folyamatokról pl. értékesítési folyamatok, marketing tevékenységek, e-kereskedelem. A vállalkozások vállalatirányítási rendszerekre támaszkodnak és nem csak azért, hogy csökkentsék a költségeinket hanem, hogy megszüntessék az ismétlődő feladatokat, automatizálják a gyakori munkafolyamatokat és minden munkatársnak gyors és valós idejű információ hozzáférést biztosítsanak a hatékony döntéshozatal érdekében.

A cégek egyre jobban támaszkodnak vállalatirányítási rendszerekre, melyeken keresztül hozzáférnek a legújabb technológiákhoz és üzleti megoldásokhoz. Ebben az írásban 8 fontos ERP trendet fogunk átnézni, melyet minden cégnek figyelembe kell vennie a vállalatirányítási rendszer kiválasztásakor.

Néhány fontos tudnivaló

  • A vállalkozások egyre inkább nyitnak a felhős ERP rendszerek felé, a globális ERP piac évi közel 14%-al növekszik és több mint 40 milliárd dolláros piacot fog jelenteni 2025-re.
  • A mesterséges inteligencia (MI/AI) de különösképpen a gépi tanulás kiemelten fogja segíteni az üzleti folyamatok hatékonyságát és új távlatokat nyitnak adataink és ügyfeleink megismerésében és a kommunikációban.
  • A vállalatirányítási rendszerek mélyebben integrálódnak majd egyéb más szoftverekkel és technológiákkal, pl.: webshopok, közösségi média, fulfillment cégek rendszerei, specializált analitikai eszközök stb.
  • Az olyan megoldások, melyek támogatják a teljes mértékben otthonról végzett munkafolyamatokat kiemelt szerepet kapnak és minden tudatos cégnek nyitnia kell ebbe az irányba.

A 9 vállalatirányítási rendszer trend 2024-ben

1. Felhős vállalatirányítási rendszer

Korábban a cégek helyileg telepített rendszereket használtak és gyakran kifejezetten ellenállóak voltak üzleti rendszereik felhőbe történő migrálásával szemben. Ez manapság már rohamosan változik és a vállalkozások gyors tempóban próbálják adaptálni a felhős technológiákat. Ennek oka, hogy a felhős rendszerek számos előnnyel rendelkeznek: egyszerűbb “telepítés”, alacsonyabb költségek, jobb skálázhatóság, újabb funkciók és technológiák, gyorsabban tanulható és felhasználóbarátabb működés.

A világjárvány tovább erősítette a tisztán felhő alapú rendszerek értékét és felgyorsította a helyben telepített renszerekről történő migrálást a felhőbe. Ennek természetesen egyik legfőbb oka, hogy a felhős működés lehetővé teszi a helytől független munkavégzést, mindössze egy számítógép/telefon és egy internetkapcsolat szükséges hozzá. A pandémia alatt sokan költségeket csökkentettek ám a felhős rendszerekbe történő befektetés viszont inkább nőtt, hiszen kedvezőbb üzemeltetési költségeket biztosít és megoldott az iroda mentes működés.

Fontos megemlíteni, hogy a távoli asztalos működés, vagy a telepítést igénylő rendszerek (akár felhős adatbázissal) nem igazi felhős megoldások. Erről részletesebben itt olvashat: 

2. Tisztán webes rendszer, teljes web alapú működés

A legtöbb régebbi generációs rendszert szükséges telepíteni, azaz egy Windows-os számítógép szükséges a futtatásához. Gyakran ezeket a rendszereket távoli asztalos működéssel “felhős” megoldásként árulják ám ez továbbra sem jelenti az új generációs működést.

Manapság az igazán felhős és kényelmes megoldást a tisztán webes alapú rendszerek jelentik, melyet nem kell telepíteni, mindössze egy böngésző szükséges a futtatásához és operációs rendszertől és eszköztől függetlenül működnek. Legyen szó asztali gépről, laptopról, tabletről, telefonról ugyanúgy használható Windows-os, Mac-es, Android-os vagy iOS-es rendszerből.

Ezek karbantartása nem igényel feladatot, hiszen ezt az üzemeltető cég vállalja. Egyszerűen csak be kell jelentkezni és használni akár csak a Gmail-t, Facebookot vagy egyéb más böngészős alkalmazást. A jó hír, hogy mindez kiemelten biztonságos, lényegesen megbízhatóbb mint egy saját szerveren történő üzemeltetés.

3. Specializált vállalatirányítási rendszer választása

Jelentős trend mutatkozik abba az irányba, hogy a cégek nem általános, generikus vállalatirányítási rendszereket keresnek és vezetnek be, hanem direkt az ő iparágukra szánt és tervezett megoldásokat. Ez azért fontos, mert egy specializált ERP rendszer bevezetése lényegesen gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb.  Nem beszélve arról, hogy a jövőbeni fejlesztések is jelentősen érintenek minket hiszen az ERP gyártó cég kifejezetten a mi területünkre specializált szakértői csapattal és tanácsadókkal dolgozik, akik mélyen és átfogóan ismerik az iparágunkat.

A CloudERP vállalatirányítási rendszer például egy kifejezetten kereskedő cégeknek szánt és tervezett modern, felhős megoldás.

4. Két szintű ERP rendszer

A cégek általában arra törekednek, hogy egy központi vállalatirányítási rendszert üzemeltessenek és használjanak a cégen vagy cégcsoporton belül. Ám egy nagyobb vállalat esetében ez óriási kihívást és költséget jelent. Gyakran az egyes alegységes számára egy kisebb, specializált működésű rendszer szükséges és elégséges, nem érdemes számukra a globális rendszert kikényszeríteni.

Pont ezért az egyik legújabb trend a kétszintű ERP rendszerek bevezetése. Ez lehetővé teszi, hogy a régi, hagyományos vállalatirányítási rendszerünket megtartsuk és az egyes divíziók vagy bizonyos munkatársak számára egy specializált rendszer használatát tegyük lehetővé, amely ma már gyakran teljesen felhő alapú.

A központi rendszer marad felelős a könyvelésért, pénzügyek kezeléséért, ám az egyes területek munkatársai egy modernebb, jobban rájuk szabott rendszert tudnak használni. Jó példa erre a raktár és készletkezelés, ahol a rendelések kiszolgálását szeretnénk minél hatékonyabban megoldani. Erre használhatjuk mondjuk a CloudERP megoldását, ami lehetővé teszi a rendelések hatékony és gyors, teljesen digitális összeszedését, csomagolását és kiszállítását az ügyfél részére.

Ennek a megközelítésnek sok előnye van. Gyakran kedvezőbb költségeket jelent, mint a teljes, központi ERP rendszert cserélni és mindenre kiterjeszteni az új rendszert. Továbbá az bevezetési idő és komplexitás is csökkenhet, mindemellett biztosítja a változó üzleti igények által diktált flexibilitás szükségességét. A kétszintű vállalatirányítási rendszer bevezetése ugyanakkor leginkább a gyors sebességben növekvő cégeknek ajánlott, vagy olyan cégek esetében ahol bizonyos divíziók igénye hirtelen megnőtt és ki kell szolgálni a felmerült igényeket.

5. Digitális transzformáció

A digitális transzformáció azt jelenti, hogy a vállalkozás egyes területein működő folyamatokat digitalizáljuk ezáltal hatékonyabbá tesszük azok elvégzését. A digitális transzformáció gyakran bevételnövekedést teszt lehetővé, erősödhetünk konkurenciáinkkal szemben, emelhetjük munkatársaink produktivitását és minőségibb ügyfélkiszolgálást érhetünk el segítségével.

Mivel a vállalatirányítási rendszerek a legtöbb folyamatunkat érintik, így egy logikus lépés egy modern ERP rendszer bevezetése vagy régi generációs rendszerünk cseréje. Egy felmérés szerint a cégek háromnegyede egy modern vállalatirányítási rendszer bevezetését tekinti belépőnek a digitális transzformációba.

A digitális transzformációra jó példa lehet egy webáruházban kereskedő cég példája. A cég még nem vagy csak részben digitalizált és a rendelések kiszolgálása, összeszedése a raktárból még mindig papírral, számlával történik. Digitális transzformáció esetén az összeszedések történhetnek egy PDA-s rendszer segítségével, polchelyes szedéssel és vonalkódos ellenőrzéssel.

6. Személyre szabott ERP rendszer

A régi generációs vállalatirányítási rendszerek személyre szabása nehézkes és mély informatikai/programozási ismereteket igényelt. Ezzel szemben manapság a vállakozások kihasználhatják a modern szemléletű rendszerekben rejlő potenciált. A könnyen konfigurálható automatizmusok segítségével akár munkatársai is személyre szabott, digitalizált és egyszerűsített munkafolyamatokat készíthetnek.

7. Prediktív analitikai kimutatások

Az Öntanuló algoritmusok és mesterséges intelligenciák egyre elterjedtebbek a különböző kimutatásokban. Jó példa erre a fogyási mutatók elemzése egy bolt vagy webshop esetében. Prediktív fogyás előrejelzéssel elkerülhetőek a lassan forgó termékek berendelése, helyette gyorsan fogyó termékeket rendelhetünk ezzel megelőzhetjük, hogy beragadó áruban álljon a pénzünk és ne tudjuk kiszolgálni fogyó termékeket készlethiány miatt. Egy modern szemléletű cég ma már nem csak a múltból dolgozik és historikus adatokra támaszkodik, hanem az új technológiák segítségével képes egyre pontosabban “megjósolni” a jövőt.

8. Külső egyéb rendszerek és technológiák integrálása a vállalatirányítási rendszerbe

Ugyan az ERP rendszer a kiemelt és fő komponense a digitális transzformációnak emellett további technológiák és digitális megoldások integrálása is szükséges. Ilyen lehet különböző ipari eszközök beszerzése, mobilitást segítő PDA-k bevezetése, vonalkódolvasók, digitális csomagoló állomások, IoT rendszerek implementálása a folyamatok hatékonyabbá tétele érdekében. Ezen kívül egyéb specializált szoftverek használata is gyakran felmerül pl.: külső webshop bekötése, beszállítói raktárhoz történő kapcsolódás, egyéb analitikai, marketing rendszerek integrációja. Ezeket a megoldásokat mégis érdemes egy rendszerben valamilyen módon központosítani, erre egy modern szemléletű webes, felhős vállalatirányítási rendszer kifejezetten jó megoldást jelent.

9. Mobilitás a cégben

Kiemelten fontos, hogy olyan ERP szolgáltató céget válasszunk aki biztosítja a mobilos felhasználás támogatását, hiszen manapság ez már teljesen alapvető elvárásnak számít. Az adat és információ akadálytalan áramlása manapság elsődleges szempont, hiszen a munkatársaknak és vezetőknek sokszor azonnal és helytől függetlenül friss, valós idejű adatokat kell látni.

A mobilos verziónál fontos, hogy lehetőleg a rendszert teljesértékűen tudjuk haszálni, minden funkciójával és biztosított legyen a mobilra optimalizált, felhasználóbarát felület és működés.

CloudERP webshop és felhős vállalatirányítási rendszer

CloudERP – Az újgenerációs felhős vállalaltirányítási rendszer

A CloudERP webshop és vállalatirányítási rendszer egy kifejezetten modern szemléletű webes és felhős megoldás. ERP 2.0, azaz a vállalatirányítási rendszerek új generációját képviseli. Amennyiben az Ön érdeklődését is felkeltettük, tekintse át weboldalunkat, töltse le a bemutató anyagot, kérjen konzultációt kötelezettségek nélkül!

Kapcsolódó cikkek