A felhős vállalatirányítási rendszer

Hatalmas különbségek lehetnek a „felhős” rendszerek között, tegyük tisztába!

Mit értünk pontosan felhős működés alatt?

Manapság egy modern vállalatirányítási rendszertől elvárható és szinte alapkövetelmény a felhős működés. A felhős elérés azt jelenti, hogy a rendszerben tárolt adatok nem csak lokálisan érhetőek el, hanem távolról is hozzáférhetőek különböző eszközökről. Ennek kivitelezését részletesebben át fogjuk tekinteni de a leggyakoribb modern rendszerek esetében az ERP szolgáltató biztosítja a felhős infrastruktúrát és nem helyileg telepített szervereken kell dolgozni.

A felhős működés a vállalatirányítási rendszerekben kiemelten kritikus és minden előrelátó cégnek nyitnia kell a megoldás felé. Az adatok valós idejű hozzáférhetőségét lehetővé kell tenni akár az irodában, akár home-officeban, akár egy külföldi kiküldetésen vesz részt munkatársunk. Egy igazán modern felhős és webes alapú ERP (vagy hívjuk ERP 2.0-nak) bárhonnan elérhető, bármilyen eszközről egy böngésző segítségével.

 

Felhős vállalatirányítási rendszer és a helyileg telepített rendszer összehasonlítása

Mind a két megoldás hasonló funkcionalitásokat tud kínálni, miért érdemes akkor a felhős megoldást választani? Miért éri meg lecserélni jelenlegi rendszerünket egy modern, felhős vállalatirányítási rendszerre?

Helyileg telepített

A helyileg telepített rendszert a használó cégnek kell sokszor telepítenie és üzemeltetnie. Ezt megteheti belsős rendszergazdával vagy informatikussal, ami drága és biztosan mindig kell egy állandóan elérhető kolléga aki rendelkezésre áll hiba esetén. Persze ez sok szor drága, az egész rendszer egy munkatárs kezében van aki bármikor felmondhat vagy akár szabadságra is mehet. Egy munkatársa építeni cégünk informatikai stabilitását hatalmas kockázatot hordoz magában. A másik, hogy kiszervezzük az üzemeltetést viszont az is kockázatos lehet amennyiben nem jól felkészült cégre bízzuk a feladatot, illetve szinte biztosan lassabban reagálnak, nincsenek benne a cég napi folyamataiban, életében.

Nem is beszélve arról, hogy a helyileg telepített rendszer költésgei sokszor lényegesen magasabbak: saját szervert kell vásárolni, sokszor előre kell egy vagy akár több drága szoftver liszenszt vásárolni. Gondoskodnunk kell nem csak a rendszer de a szerverkörnyezet folyamatos frissítéséről, karbantartásáról és a felmerülő hibák elhárításáról is. Gondolnunk kell a biztonságra is persze, a folyamatos biztonsági mentésről, vírusok, hacker támadások elhárításról stb. Ezek mind-mind extra költséget és bonyodalmat jelentenek.

Felhő alapú működés

A helyileg telepített rendszerrel szemben egy felhős vállalatirányítási rendszer telepítési és üzemeltetési terhe a szolgáltató cégre hárul. A ERP szolgáltató cég felelős azért, hogy az alkalmazás folyamatosan és stabilan fusson, biztonságosan tárolja az adatokat, rendszeres lementést végezzen és biztosítsa a kell infrastruktúrát a rendszer gyors és akadálymentes használatához.

Úgy tűnhet elsőre tehát, hogy a legnagyobb különbség a két megoldás között az, hogy ki futtatja és végzi az üzemeltetést, de azért ezen kívül vannak további fontos különbségek is.

 

Felhős vállalatirányítási rendszerek között is hatalmas eltérések lehetnek

Tisztázzuk tehát, hogy nem minden felhős működés egyenlő. Sok elavult és régi rendszert forgalmazó cég próbálja a megoldását “felhősként” értékesíteni, próbálva ezzel a piaci trendeket követni, ám érdemes mérlegelni ezen megoldások alkalmazását. A vállalkozások akik nem elég körültekintőek és belefutnak egy “felhős köntösben” árult ám régi generációs ERP rendszerbe, nem fogják tudni kihasználni és élvezni az igazán és tisztán felhős rendszerek előnyeit.

Hogy segítsünk kicsit kiigazodni, néhány pontban összeszedtük, mit is értünk tehát egy modern, újgenerációs és felhős vállalatirányítási rendszer alatt.

A modern, felhős vállalatirányítási rendszer főbb ismérvei:

  • Nem kell telepíteni, azaz egy böngészőből hozzáférhető webes alkalmazás, ahova belépünk és gyorsan el tudjuk érni. Pont úgy, ahogy a Gmail-t, Facebook-ot és egyéb más modern webes alkalmazást.
  • Minden eszközről elérhető: akár asztali gépen, akár tableten vagy telefonról nézve (iOS, Android) hozzáférhető és teljes értékűen használható a rendszer.
  • Nincs szükség saját informatikusra vagy rendszergazdára akinek a rendszer szervereit üzemeltetni kell, vagy biztonsági mentéseket kell végeznie, ezt mind megoldja a felhős rendszer szolgáltatója
  • A távoli asztalos működés vagy hozzáférés egy régi és elavult módja a felhős működésnek, lassú, nem kellően biztonságos és nem nyújt jó használati élményt. A modern felhős rendszer böngészőben fut, bárhonnan elérhető kényelmesen.
  • Ha a program telepített de az adatbázis felhőben fut: Ebben az esetben is csak régebbi, elavult rendszerről beszélhetünk. Az igazi felhős rendszer esetében nincs szükségünk telepíteni semmit.

Mi nem tisztán, modern felhős vállalatirányítási rendszer tehát?

  • Bármilyen megoldás amit helyileg, számítógépre kell telepíteni
  • Távoli asztalos működés (az sem számít ha a rendszer nem nálunk fut, ez elavult technológia)
  • Helyileg telepített rendszer felhős adatbázissal

 

7 fontos előnye egy felhős vállalatirányítási rendszernek

1. Kezdeti és üzemeltetési költségek kedvezőbbek

Az egyik legnagyobb előnye a felhős vállalatirányítási rendszereknek a jelentősen csökkent költségek. A régebbi programok esetében drágán, előre meg kellett vásárolnunk a license-t, a szervereket, adatábzist, komplex hálózati infrastruktúrát kellett kiépíteni, biztosítani kellett a megfelelő munkatársat aki mindezt képes üzemeltetni és karbantartani.

A cégek akik nem felhős megoldás mellett döntenek gyorsan és folyamatosan szembesülni fognak a szakemberek drága óradíjával, a telepítés és a frissítések nehézségeivel. Az adatok és a cég növekedésével pedig újabb szervereket és infrastruktúrát kell vásárolnunk.

Általánosságban elmondható, hogy a felhős megoldás 30%-al kevesebb költséget jelent összességében, mindent figyelembe véve mint egy helyileg telepített rendszer.

2. Gyorsabb bevezetési idő

Az egyik legnagyobb kihívás egy új vállalatirányítási rendszer bevezetésénél a bevezetési ideje, amely rengeteg energiát és erőforrást von el a cég életéből. Egy tanulmány szerint a rendszer bevezetések több mint fele jelentősen csúszik. Egy felhős vállalatirányítási rendszer bevezetése az esetek nagy részében gyorsabb, hiszen akár azonnal el lehet kezdeni használni, nincs szükség szerverek vásárlására, telepítésére, rendszergazda megtalálására vagy oktatására.

3. Elérhetőség

A felhasználók valós időben férhetnek hozzá a rendszerben tárolt adatokhoz, helytől, időtől és eszköztől függetlenül. Ez biztosítja a munkatársak hatékonyabb és pontosabb kommunikációját, feladatok végrehajtását.

4. Skálázhatóság

Ahogy a cég növekszik nem kell mindig újabb szervereket vásárolni vagy akár előre, jelenleg indokolatlan mértékben növelni a kapacitásokat. A felhős vállalatirányítási rendszer úgy nő, ahogy a cég növekszik, dinamikusan skálázható.

A saját szerverek vásárlásának és üzemeltetésének terhét az ERP szolgáltató cég leveszi rólunk és egy stabil, biztonságos, folyamatosan karbantartott infrastruktúrát biztosít számunkra.

5. Egyedi igények és alkalmazkodás

A felhős vállalatirányítási rendszerek képesek jobban alkalmazkodni a cég igényeihez. Gyorsabban és egyszerűbben bővíthetőek távolról, igazodva a vállalkozás változó igényeihez. Nagyon sok cég ragad bele régi, elavult, helyileg telepített rendszerekbe, melyek lecserélése nagyon körülményes és nehézkes. Sokan már nem is tudják megfelelően frissíteni őket, ezért nem csak funkcionalitásban hanem biztosnság tekintetében is komoly hiányt szenvednek.

További előnye a felhős rendszereknek, hogy más felhős megoldásokkal képesek gyorsan és hatékonyan integrálódni, azaz nem vagyunk “bezárva” a saját rendszerünkbe. Ennek lehetősége ma már kritikus, hiszen minden cég egyre több webes alkalmazást és megoldást használ, ezeket vállalatriányítási rendszerünknek is követnie kell.

6. Frissítések

A felhős rendszerek szolgáltatója kezeli és elvégzi a program frissítését, mindezt zavartalanul a háttérben teszi. Ez biztosítja, hogy folyamatosan hozzáférhetünk a legújabb funkciókhoz és technológiákhoz. A helyileg telepített rendszerek frissítése gyakran nehézkes és sokszor hibához vezet, ezért sok esetben figyelhető meg, hogy a vállalkozások inkább nem is frissítik őket. Ez persze nem csak funkcionalitások elvesztését jelenti, hanem komoly biztonsági kockázatot is hordoz.

7. Biztonság

Sok cég számára elsőre nehézséget okozhat megbízni abban, hogy az adatokat és az egész vállalati rendszerük üzemeltetését egy külső szolgáltatóra bízzák. Ennek ellenére azonban elmondható, hogy egy felhő szolgáltató szinte garantáltan, nagyságrendekkel biztonságosabb és megbízhatóbb infrastruktúrát üzemeltet mint amire egy átlagos cégnek lehetősége adódik. A vállalkozás biztos lehet abban, hogy adataikon folyamatosan biztonsági mentést végeznek és a szolgáltató cég előre kidolgozott forgatókönyvvel rendelkezik az adatok helyreállítására egy esetlegesen bekövetkezett “katasztrófa” után.

A felhőszolgáltató az adatokat teljesen titkosítva tárolja, illetve biztosítja, hogy az adatkommunikációs csatorna is teljesen titkosított legyen. Fontos megemlíteni a szerverek fizikai biztonságát is, hiszen saját irodánk védelmét nem lehet összehasonlítani egy adatközpontban biztosított védelemmel.

CloudERP webshop és felhős vállalatirányítási rendszer

CloudERP – Az újgenerációs felhős vállalaltirányítási rendszer

A CloudERP webshop és vállalatirányítási rendszer egy kifejezetten modern szemléletű webes és felhős megoldás. ERP 2.0, azaz a vállalatirányítási rendszerek új generációját képviseli. Amennyiben az Ön érdeklődését is felkeltettük, tekintse át weboldalunkat, töltse le a bemutató anyagot, kérjen konzultációt kötelezettségek nélkül!

Kapcsolódó cikkek